• sv
  • en

Granatäpple

Granatäpplet har på senare år blivit en allt mer vanligt inslag i svenskarnas liv. Den exotiska frukten som härrör från Mellanöstern och Västindien uppskattas för sin smak, färg och sitt nyttiga innehåll. Att den blivit populär här i Sverige beror främst på de forskningsrapporter som berättade om granatäpplets hälsogivande egenskaper. Enligt dessa kan den bland annat hjälpa mot prostatacancer, åderförkalkning och hjärtproblem. Namnet antyder att fruktköttet har samma konsistens och smak som äpplet, men inget kunde vara mer fel. Granatäpplet har ett hårt, segt skal och är proppfulla med kärnor. Kärnorna är det man är ute efter. Runt kärnorna sitter nämligen det geleaktiga skal som bär den syrliga smaken. Den röda saften som pressas ur fröhöljet kallas grenadin och kan användas som färgämne i t.ex. drinkar och fruktdrycker. Storleken på frukten varierar, men kan vara allt från ett normalstort äpple till en liten honungsmelon.