• sv
  • en

Extra virgin

Extra Virgin (Extra jungfruolja): Olja som pressas fram av färska oliver (högst ett dygn från plockningen) vid max 30 grader, sk kallpressning, kallas Extra Virgin (Extra Jungfru på svenska). Vid denna första pressning får man ut ca 40% av oljan från oliverna. Beteckningen "Extra" är en garanti för att de fria fettsyrorna i oljan utgör högst en procent på hundra gram, eller 1 gram. Fin jungfruolja (Virgin): Kallpressade oliver, dock mer än ett dygn sedan plockningen, blir till Fin Jungfruolja. De fria fettsyrorna, som i denna typ av olja utgör högst 2 gram per 100 gram, bildas när de mogna oliverna lagras och när de pressas med högt tryck. Jungfruolja: Oliverna pressas under högt tryck där 90% av oljan utvinns. Massan som blir över centrifugeras där ännu mer olja kan utvinnas. Denna oljas fria fettsyror får högst utgöra 3,3%. Olivolja: Efter första pressningen, där de olika jungfruoljorna utvunnits, tillsätts hett vatten till olivgröten. Massan pressas om i en skruvpress och en del kemikalier kan tillföras för att få bort bismaker. Pga dessa kemikalier försvinner färg och smak och oljan måste blandas med kallpressad olja för att få säljas som "Olivolja" (Pure olive oil). Fontanas sortiment består enbart av Extra Virgin Olivolja, dvs den mest högklassiga sorten olivolja.