• sv
  • en

Buffalo / Buffelost

Buffeluppfödning har existerat i Bulgarien sedan 600-talet och är en djupt inrotad tradition. Men trots det har beståndet minskat drastiskt sedan början av 1900-talet. På 40-talet fanns det över 300.000 bufflar i Bulgarien. Idag är den siffran 8000. Det finns dock hopp om att situationen förbättras. Både dess mjölk och kött börjar nämligen bli eftertraktade delikatesser i övriga Europa.

Fontana Buffalo

Precis som andra sk salladsostar är Buffalo (i Bulgarien Buffalo Sirene) en vit, halvfast ost med rik sälta och fyllig arom. Den har kraftigare smak än både ko- och fårostar. Buffelmjölk innehåller 58% mer kalcium, 40% mer protein och 43% mindre kolesterol än mjölk från vanliga kor.

Produktion

Osten tillverkas på liknande sätt som den grekiska fetan.

Användning

Traditionella rätter där Sirene ingår är t.ex. Potatis- och grönsaksoppa, Shopska-sallad, Omeletter, Pasta och ugnsbakade filodegsbullar. Bulgarisk buffelost har liknande smak och konsistens som den grekiska Fetan och kan därför användas på samma sätt. Den passar t.ex. utmärkt i en fräsch grekisk sallad.

Innehåll

Pastöriserad buffelmjölk, vegetabiliskt löpe, salt Näringsvärden för Buffelost
  • Fett: 23g
  • Proteiner: 18g
  • Kolhydrater: 0,7g
  • Energi: 320 Kcal